Paddla kajak som motionsform  

Att träna med hjälp av en kajak är en mycket bra motionsform ur flera synvinklar, du får både fysisk och psykisk träning när du paddlar kajak. Du tränar både styrka, balans och kondition under en kajaktur och du kan paddla kajak i åar, sjöar eller varför inte ute på havet? Det är en sport som alltid är varierande och som aldrig blir tråkig, många finner frid under sina kajakturer och man kan även se det som ett komplement till meditation. Om du är en av dem som mår bra av att komma ut och vara i närheten av naturen så kanske kajakpaddling är någonting för dig. När man vill paddla kajak för motion så finns det motionskajaker, dessa är lättare än havskajaker men dock något ömtåligare.

När du väljer att paddla kajak som motionsform så kommer du att träna många olika muskelgrupper, främst tränar du de stora muskelgrupperna och du kan sjMan kayakingälv välja om du vill åka på långa uthållighets turer eller om du föredrar att pressa konditionen och träna snabbt och intensivt under kortare turer. Givetvis kan du även bara koppla av i din kajak om du skulle föredra och låta vattnet föra dig fram i det tempot som är naturligt för strömmen. Givetvis är det viktigt att du lär dig en del om teknik och säkerhet innan dess att du hoppar i kajaken och beger dig på en lång havstur, därför kan det vara klokt att gå en kurs inom kajak där du lär dig hur du bromsar, skapar framåtdrift och hur du svänger. Man diskuterar även säkerhet en hel del så att du vet vad du ska göra vid nödsituationer. På så sätt kommer träningen bli roligare för dig i och med att du kommer att känna dig självsäker med att du kommer att klara av de situationer som uppkommer.

Kajakträning är i grund och botten en träning som du utövar på egen hand, många väljer dock att paddla kajak i grupp för att göra det roligare. Om du vill läsa mer om kajakträning så ska du gå in på aktiv träning.