Tips på fina kajakleder

Vi har tur som har fina och varierande kajakleder i Sverige. Från norr till söder kan du uppleva brusande forsar, stilla bäckar och spegelblanka sjöar. Variationen är tjusningen. Paddla längs med världsarvet Höga kusten eller upplev Stockholms skärgård till havs. För dig som befinner dig vid samma kust men söderut finns vackra Blekinge skärgård. Naturligtvis har även Västkusten sina många pärlor. Paddla i åarna Lagan, Nissan, Ätran och Viskan i Halland, upplev Göteborgs skärgård som exempelvis Öckerö. Glöm inte inlandet med sina många sjöar. De kan bjuda på fina naturupplevelser.

Skärgård i norr och söder

Sverige har en otrolig natur och från kajaken kommer du den riktigt nära. Utnyttja gärna den populära allemansrätten och gå iland vid någon mysig plats för en stunds paus. Varför inte vid Höga kusten? Skärgårdsområdet sträcker sig från Örnsköldsvik till Kramfors och är klassat som världsarv av UNESCO. På din färd ser du tydliga spår av inlandsisen i form av strandgrottor, vallar och höga sjöar. Om du inte har egen kajak finns möjlighet att hyra bland annat i Bönhamn utanför Örnsköldsvik. Är du på besök eller bor i Småland? Då kan du passa på att ta med kajaken till Misterhults skärgård. Att paddla mellan Misterhult och Västervik beräknas ta omkring två till tre dagar. Det är en lugn tur som passar för nybörjare.

Sveriges vackraste skärgård

Vilken skärgård som egentligen är vackrast råder det kanske delade meningar om men en som brukar benämnas som just den vackraste är Bohusläns. Paddla fram i Kosterhavets nationalpark som är Sveriges enda marina nationalpark. Här finns över 200 unika växter och djur. För denna kajaktur bör du vara en van paddlare och gärna ha erfarenhet av havskajak eftersom en del av leden går på öppet vatten. En tur mellan Grebbestad och Kosteröarna tar omkring två till tre dagar. Även om du tar det lugnt kan det hända att olyckor händer som gör att turen blir dyrare än beräknat. Då är det bra att det finns lånehjälp. Ett tips är att använda dig av mobillan.se vid oförutsedda utgifter. Du lånar enkelt och snabbt via din mobil.