Kläder som passar till kajakturen

När man ska ut och paddla i kajak är det viktigt att klä sig rätt. Att genast bli för varm eller att frysa och bli blötare och kallare varje paddeltag är ingen hit. Därför finns det en hel del saker du behöver veta om paddlingskläder, vare sig du ska ut en varm sommardag eller en kyligare höstdag. Alla paddlingskläder har det gemensamt är de är speciellt tillverkade för att paddla i. De har inga sömmar som skaver under armarna, och mer utrymme att röra axlar och armar i. De släpper ut fukt från kroppen när du svettas och är tillverkade i smidigt och följsamt tyg med vattenavstötande egenskaper så du kan hålla dig torr även i skum och spray från havet, eller i regn. Midjan, som brukar vara dubbelsydd till skillnad från kläder för kitesurfing eller segling, har mjukt och behagligt material och skaver inte även om kroppen är i konstant rörelse. Dubbelmidjan är till för att kapellets överkant ska fästas mellan midjorna och vattnet ledas bort från sittbrunnen. Sömmarna är till och med tejpade för extra våtförstärkning och skydd. Skulle dina paddlingskläder bli blöta är de snart torra igen för de är tillverkade i material som torkar snabbt.

Att hålla sig tillräckligt varm

Det är inte svårt att hålla sig varm så länga man paddlar kajaken. Men om du vill stanna till, för att exempelvis fiska från kajaken under höst, vår eller kanske vintern behöver du mycket mer kläder än du har vid en aktiv paddlingstur. En väldesignad paddlingsjacka har muddar vid armarna och halsen så att inte vatten kan rinna in. På vintern behöver du också tunna och smidiga underställ som andas och kanske ett mellanlager att dra på. Lastningsutrymmet är begränsat, så tänk på att använda lager, och material som värmer bra fast de är tunna. Byxorna behöver också muddar nedtill och ska vara gjorda i vattentåligt material eftersom för skorna för med sig vatten in i sittbrunnen och byxorna ligger mot vattnet på kajakgolvet när du sitter. Bästa sortens paddlingsbyxor har både muddar och påsydda sockor i latex så att de är täta. Du slipper på så bli kall och blöt även om du får vatten i skorna eller stövlarna. En bra mössa andas också, eller så använder du en buff som funkar bra som skydd för både ansikte, hals och huvud. Vantarna ska vara vattentäta, och ha flera lager. Nu kan du njuta av fisket från kajaken i timmar!

Vattnet reflekterar solen

Paddlar du regelbundet på sommaren kommer du att vilja ha bra tunna och solskyddande kläder. Solens strålar reflekteras av vattnet, så det gäller ändå att inte klä av sig för mycket. Det är bättre att ha tunna lager som andas, och kläder som innehåller bra solskyddsfaktor, som exempelvis en snygg parkas dam eller en bra långärmad funktionströja. Paddelkläder för sydliga breddgrader har oftast inbyggt solskydd, och en del märken har tyg som kyler när det blir fuktigt, vilket kan vara skönt om man svettas mycket i värmen. Solhatt är ett måste, eller en keps, och solglasögon. Tänk på att när du paddlar är det som när du cyklar – händerna är i solen hela tiden och bränns lätt. Solskyddskräm med minst 30 finns i små stift, och det kan vara bra att ha med sig i kajaken för att skydda ansikte och händer. Blir du ofta blöt eller badar från kajaken behöver du fylla på solskyddet då och då. Lättast är om parkasen har fickor att stoppa stiftet och andra småsaker i när du paddlar.