Upplev Sverige med kajaker

Svensk natur har mycket att erbjuda. Här finns berg, vatten och skog. Ett utmärkt sätt att uppleva Sverige är via åar, älvar och andra vattendrag. Du kan praktiskt taget se hela Sverige, från söder till norr, via vattenvägen. Kajak är ett färdsätt som ger dig möjligheten att ta dig fram även i de mindre vattendragen. Att du sedan kan höra naturens alla ljud gör det bara mer njutbart. Om du inte själv är ägare till en kajak finns det många företag i vårt avlånga land som hyr ut och anordnar kurser så att du blir en säker paddlare.

Den svenska allemansrätten

Att paddla kajak i Sverige har många fördelar. Välj om du vill ta en dagstur till exempel längs Rönne å eller om du vill paddla en längre sträcka och vara ute ett par dagar. Om du vill övernatta på ett mysigt ställe längs din rutt är det inga problem. Allemansrätten tillåter dig att tälta ett par dygn i det fria. Det du ska tänka på är att det inte får vara nära något bostadshus eller på åker- eller betesmark. Detta är en rättighet som även medför skyldigheter så att inget i naturen förstörs. “Inte störa eller förstöra” är ett ordstäv som passar bra in på allemansrätten.

Forspaddling kräver kondition

Ett annat sätt att ta sig fram med kajak är genom forspaddling. Bland forsar, kursudalar och vattenfall får man känslan av att vara långt ute i vildmarken. Detta är lite tuffare och kräver lite mer av paddlaren. Det krävs mer förberedelser för att klara denna typ av paddling än på en stilla å. En tur på ett par timmar kan jämföras med ett hårdare motionspass så det gäller att kroppen är i trim. På konditionsträning.nu får du tips om hur du ska komma i form för att orka med även de mer krävande forsarna. Oavsett hur och var du tar dig fram med en kajak garanteras en underbar naturupplevelse.