Så tar du hand om du din kajak

Allt fler upptäcker hur härligt det är att paddla kajak. Det ökade friluftsintresset i Sverige har lett till att allt fler provar på att paddla kajak. Även under coronapandemin när många turister försvann har kajakintresset ökat i Stockholm och i resten av Sverige. Många har även valt att köpa en egen kajak för att kunna paddla oftare. För att öka livslängden på din kajak krävs det att du sköter den ordentligt. Här hittar du de bästa skötseltipsen för din kajak.

Gör ren kajaken efter användning

De flesta tänker inte på att kajaker behöver rengöras efter användning. Eftersom de används i vatten borde de automatiskt bli rena, eller? Tyvärr stämmer det inte riktigt. Kajaker behöver rengöras precis som alla båtar och redskap som används i vatten. Smuts från skor och föremål i förvaringsutrymmet fastnar och kan leda till slitage om det inte tas bort. Ibland går det bra att rengöra kajaken direkt efter att du tagit upp den ur vattnet, men innan du lägger in den för vintern är det viktigt med en ordentlig rengöring. Rengör den under bra belysning för att se till att du får bort alla sandkorn och små stenar. Använd gärna högkvalitativa badrumslampor för att få ordentligt ljus. Hos buildor.se hittar du snygg badrumsbelysning som passar i badrum såväl som i andra rum, exempelvis garage eller utomhus i trädgården.

Använd rätt medel

En trasa och lite miljövänligt diskmedel räcker oftast för att tvätta rent kajaken både invändigt och utvändigt. Glöm inte gummiluckorna samt att kontrollera att alla detaljer är som de ska. UV-skyddande medel kan vara bra att använda på en plastkajak medan en kajak i glasfiber behöver vaxas:https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap–guider/vatten–paddling/sa-tar-du-hand-om-din-kajak/#:~:text=Reng%C3%B6r%20kajakens%20skrov%20fr%C3%A5n%20smuts,b%C3%B6rjan%20och%20slutet%20av%20s%C3%A4songen. inför och efter varje säsong.

Förvara inomhus under vintern

När du har köpt dyr friluftsutrustning i form av en kajak med tillhörande paddel är det viktig att du tar hand om den på bästa sätt. Den bästa vinterförvaringen är inomhus.