Sommaren är här – välj rätt kajak!

Det finns flera sorters kajaker, det viktigaste är att du väljer en modell utifrån ditt eget behov – då blir paddlingen roligare!

Välj utifrån vad du vill göra med din kajak. Vill du åka på långtur eller paddla lite hemmavid? Har du paddlat mycket eller är du nybörjare? Med dessa svar i bakfickan går vi på kajakjakt!

Skrovets form

Hur skrovet ser ut påverkar kajakens egenskaper. Om du inte har paddlat så mycket är en flat botten bra, speciellt på lugna vatten, däremot inte vid höga vågor – men om du håller på att lära dig paddla är de lugna vattnen bäst för dig. Ju flatare botten en kajak har desto trögare blir den att paddla, men om du inte är ute efter höga hastigheter fungerar det utmärkt.

Om du vill ha en snabbare kajak ska du välja en med v-formad botten. Den kan kännas vinglig men vid vågor fungerar den bra. Välj den gärna om du har bra paddelteknik. Om du däremot vill ha en mångsidig kajak ska du välja den med skarpa slag (kanter) – lite trögare att paddla men stabilare att sätta sig i. Slutligen, rund botten gäller om du siktar på att tävla, denna kajak är mycket snabb men välter lätt.

Kajakmodeller

Ibland blandas kajak ihop med kanadensare, vi säger “kanoter”. En kanadensare är helt öppen medan kajaken har en eller flera sittbrunnar och är täckt. Det är närapå så att det finns en kajak för varje tillfälle oavsett om du vill paddla i lugna vatten eller forsar. Det finns också uppblåsbara kajaker av mycket hög kvalitet.

Om du är nybörjare, välj en plastkajak. Du kan paddla och leka bland klippor och stenar eftersom den är tålig. Havskajaken är den allsidiga kajaken som är bra vid exempelvis turpaddling. Det finns plats för packning och de flesta kan bara ta in vatten i själva sittbrunnen om du välter. Förutom plast är olika kompositmaterial på väg att bli populära, men du kan också välja glasfiber som är ett lite dyrare material och dessutom kan gå sönder fortare än plast.