Vanliga olyckor med kajaker

En kajak är en typ av kanot som är täckt ovanifrån och inte öppen som en kanadensare. Kajaken har en eller flera sittbrunnar. Den vanligaste modellen har två sittbrunnar. Kajaker har använts för fiske och jakt i tusentals år bland annat i Alaska, Kanada, Grönland och Sibirien. Ordet kajak betyder “farkost för män” på inuitiska. Det är inte helt riskfritt att paddla kajak om man inte är van. Den vanligaste typen av olycka är att kajaken kantrar och att man helt saknar flytväst eller att alkohol är inblandat i olycksbilden.

Flytvästen är det viktigaste i en kajak

För att undvika olyckor överlag finns ingen garanti, men antalet olyckor skulle nog drastiskt minska om alla hade på sig flytväst. Det finns snygga flytvästar som inte ens ser ut som flytvästar, då utvecklingen har gått framåt även på denna front. De stora, bylsiga orangea flytvästarna är inte längre normen, och de smidiga, små västarna som man har på sig märks knappt och hindrar inte på något sätt varken din rörlighet eller annat. De passar därför ypperligt vid till exempel fiske, under vilken de flesta kajakolyckor inträffar. Oftast rör det sig om fiskare som är ensamma ute på vattnet, utan flytväst.

Idrottsskador vanliga även vid paddling

Innan du sätter dig i en kajak, gå gärna en kurs där du lär dig grunderna i kajakpaddling. Skulle det ske en olycka, är det viktigt att få rätt vård, och har man ont efteråt kan en naprapat kanske hjälpa med att få bukt på problemet. Naprapaten brukar kunna hjälpa vid alla typer av idrottsskador, och de är kunniga inom sitt område. Kajakpaddlare kan dessutom få ont i skuldror, nacke och armar, och för att kunna utöva kajakpaddling utan besvär, kan det vara en god idé att boka tid till din närmsta naprapatmottagning som kan hjälpa dig att lindra dina eventuella besvär.