Skötsel av din kajak

För att du ska ha nytta och glädje av din kajak så länge som möjligt gäller det att du tar hand om den på rätt sätt. Det innebär del långsiktigt underhåll av kajaken, dels regelbunden skötsel som måste utföras efter varje paddeltur.

Det du till exempel bör göra efter varje gång som du har använt din kajak är att skölja av den ordentligt med sötvatten, och få bort alla rester av saltvatten och smuts. Det är särskilt viktigt att skölja eventuella metalldelar på kajaken, så att de inte rostar. Även sittbrunnen kan behöva sköljas ur regelbundet. Något annat som är viktigt är att kontrollera inuti luckorna, och torka där om det inte är helt torrt. Inför nästa paddeltur bör kajaken förvaras med luckorna öppna – annars finns det risk att det uppstår fukt och mögel inuti luckorna i längden.

Precis som med de flesta båtar måste en kajak också underhållas inför och efter varje säsong, det vill säga när du tar fram den på våren och när du ställer undan den för vintern. Det innebär mer specifikt att du bör göra rent kajaken, polera den med polish och sedan vaxa den. Detta gör att kajaken får ett skydd mot smuts, vatten och mot solens strålar, som annars riskerar att bleka kajaken i förtid.

När kajaken är färdigpolerad och vaxad gäller det att hitta en vinterförvaring åt den där den står säkert och inte riskerar att utsättas för stötar, starkt solljus (som kan bleka den) eller fukt. Det bästa är om kajaken kan stå i en vagga som håller den uppe från marken och där den ligger stabilt. Du hittar allt material du behöver för att bygga en specialtillverkad vagga åt din kajak här.

När det är dags att ta fram kajaken igen är det bra om du passar på att kontrollera alla kajakens linor, och ser till att de inte har töjts för mycket eller börjar bli slitna. Linorna bör kontrolleras ungefär en gång om året för att du ska vara säker när du är ute på sjön.