Viktiga råd och tips för dig som vill paddla kajak  

Kajaken utvecklades i grund och botten av eskimåerna för att göra det enkelt för dem att fiska och jaga i stormiga vatten, de är lätta farkoster som är spetsiga i Mature couple enjoying a day at the lake with kayakingändarna vilket gör att det blir enkelt att ta sig fram och att få upp en hög fastighet. Här kommer några råd och tips för dig som vill börja paddla kajak.

 

  • Balansen sitter i paddeln, det innebär att du behöver stadigare kajak ju mindre erfarenhet du har av att paddla kanot. När du har övat upp din förmåga att paddla kanot så kan du byta till en ostadigare om du skulle vilja.
  • Använd flytväst, om du skulle hamna i kallt vatten finns det en risk för att andningen låser sig och att du börjar att hyperventilera. Detta kan leda till drunkning och därför är det viktigt att du ser till att använda flytväst så att du håller dig över ytan.
  • Även om det är vackert väder så är det bra om du tänker på att ha varmare kläder och proviant i din packning. Hur lockande det än är att paddla ut i shorts och t-shirt så vet man aldrig vad som väntar och det gäller därför att vara förberedd. Vädret kan slå om väldigt plötsligt och när det är varmt och solen skiner så är det extra lätt att man bränner sig ute på vattnet om man inte kan klä på sig och därmed skydda sig.
  • Det är vanligt att man gör illa sig när man stiger i och ur kanoten, därför är detta det första du ska lära dig och något du måste tänka på varje gång du gör. Det är annars lätt att man ramlar och slår sig och trillar i vattnet. Du bör inte ta av dig flytvästen innan dess att du är på torra land igen.
  • Ju mer kläder du har på dig, desto större chans har du att överleva om du hamnar i kallt vatten. Spara energi och tro på överlevnad, Du kan få mer tips och råd angående kajaker och paddling genom att gå in på kanot.