Börja paddla kajak

Att paddla kajak är härligt och en riktig naturupplevelse. Det är ett lätt sätt att komma ut på vattnet utan att behöva kunna segla eller ta ett båtförarbevis. Dock kräver även kajakpaddling en del kunskap om man ska ge sig ut på öppna vatten, mycket på grund av säkerhet men också så att paddlingsturen blir lättare och så att man orkar mer.

Hur börjar man?

Det första man kan göra om man är sugen på att börja paddla är att ta en provtur tillsammans med någon som är erfaren. Då kan man testa på lugna vatten och har hjälp till hands om man skulle trilla i. Kajak är vingligare att paddla än kanot, så det krävs en viss teknik och balans för att hålla sig på rätt köl.

Paddelpass, EPP

Vill man fortsätta paddla rekommenderas att man går kurser och tar s.k. paddelpass där de första tre nivåerna som finns är:

  • Vit- där man får lära sig grundläggande saker som att lägga i kanoten och paddla på lugnt vatten.
  • Gul- liknar vit nivå på lugnt vatten men man ska även kunna paddla bakåt samt svänga också.
  • Grön – fortfarande på lugnt vatten men man kommer längre och får lite mer avancerade kunskaper. Man ska kunna lyfta, bära och lägga i sin kanot, flytta i sidled, styra med eller utan roder, vända med bromstag, gå ur kajaken vid en brygga, veta hur man lägger kajaken rätt på land samt även kunna rädda sin kamrat.

Har man dessa tre grundnivåer är man redo att paddla på lugna vatten, men man bör ändå alltid paddla tillsammans med någon.

Gå med i en klubb

Man kan hitta det mesta man behöver till kajakturen till bra priser via https://www.kampanjjakt.se/ men många har kanske inte plats för en egen kajak. Då kan man gå med i någon av de många kanotistklubbar som finns. Man betalar en årlig summa och då får man tillgång till klubbens kajaker, ofta utan att man behöver boka dem först. En förutsättning för att få vara med i klubben brukar vara att man har grönt paddelpass så att klubben vet att man kan hantera deras gemensamma kajaker på rätt sätt.

När man är med i klubben kan man gå ytterligare kurser för att kunna ge sig ut på större äventyr. Klubbhusen ligger vid vattnet och har ofta en liten badplats, grill och liknande så att även icke-paddlande familjemedlemmar kan följa med och ha en härlig stund vid vattnet medan man själv ger sig ut på en tur.

Så leta upp närmaste klubb, gå en kurs och njut av en framtid som kanotist!