Upplev en äkta kajak-Odyssé

Att paddla kajak är ett underbart sätt att upptäcka sina omgivningar med samtidigt som man får rejäl motion. Det är något man kan göra på egen hand eller i grupp, och i Sverige finns det en enorm arkipelag att utforska, liksom en myriad av sjöar och andra vattendrag.

Bor man i Stockholm finns det ett flertal kajakklubbar, och staden har många kul omgivningar där man kan paddla. Under sommarmånaderna ser man hundratals människor ge sig ut dagligen och det är inte för inte som staden ofta kallas för “Nordens Venedig” med sina öar, kobbar och kanaler. Vissa drar sig däremot för att skaffa kajak då de inte har någonstans att förvara den under en stor del av året, men det problemet kan nu enkelt avhjälpas då man kan hyra lämpliga förråd i Stockholm av olika storlek, i olika prisklasser och lägen. På så sätt har man frihet att paddla sig igenom denna undersköna stad när man vill.

Den perfekta kajaksemestern

Vill man uppleva andra delar av världen med kajak går det också alldeles utomordentligt bra, och ett av de populäraste resmålen för entusiaster är ön Skopelos i den grekiska övärlden. Känner du igen namnet kan det vara eftersom det delvis var här som man spelade in filmversionen av succémusikalen Mamma Mia för ett årtionde sedan, och vissa av inspelningsplatserna kan man besöka med kajak.

I flera år har man med stor framgång anordnat

kurser och expeditioner med kajak här och det finns ett utbud för alltifrån nybörjare till mer erfarna paddlare. Man kan välja att ge sig ut på en enstaka tur, där man ser på solnedgången eller beger sig till någon av de undersköna stränderna och har en liten picnic, eller anmäla sig till utflykter på flera dagar, där man bland annat paddlar till den relativt orörda grannön Alonnisos. Turerna är guidade på engelska och det finns massor av spännande platser att utforska, inte minst små vikar och mystiska grottor, fulla av legender om drakar och gömda piratskatter.

Är man helt grön men ändå intresserad av att lära sig paddla kajak så anordnas här också regelrätta kurser för både barn och vuxna. Kurserna leder till olika ceritfikat, och det finns allt från rena nybörjarkurser där man lär sig hur man håller i paddlarna och hur man tar sig ur en kajak som vält, till avancerade lektioner i första hjälpen och krissitationer. Man kan också lära sig hur man följer tidvattnet och planerar en längre expedition, liksom hur man kan förbättra specifika tekniker.

Underbara kajakmål

I många andra länder anordnas det också liknande kajaksemestrar, och några av de populäraste destinationerna är Krotatien och de franska Alperna, liksom exotiska resmål som Nepal och Nya Zeeland. Allteftersom resenärer föredrar att hålla på med aktiviter under sin semester ökar kraven på kajakdestinationer, och de beräknas öka rejält under de kommande åren.