Resa med bil och kajak

Om du nyligen köpt dig en egen kajak har du många härliga dagar på vattnet att se fram emot. Att kunna ta med sin kajak på resor runt om i landet är en frihet och något som inte alls behöver vara särskilt krångligt eller tidskrävande. Tänk vad roligt att kunna göra en spontan resa när vädret tillåter och när du fått tips om en vacker kajakled. Innan avresa är det mycket viktigt att du lär dig hur du ska transportera din kajak med bilen. Om det inte görs på rätt kan sätt kan det innebära fara för andra bilister på vägarna.

Transportera kajaken på rätt sätt

En del väljer att köpa en transportvagn/kajakkärra som går att fästa som släp efter bilen. Det är ett smidigt sätt att frakta kajaken och det enda som krävs är att bilen är utrustad med en dragkrok. Det vanligaste alternativet är att lasta kajaken på biltaket för att på så sätt ta den till nya paddlingsvatten. En kajak som inte är fastspänd på rätt sätt är en vägfara som går att undvika, precis som fel däck för årstiden innebär en fara. Om du kör med vinterdäck på sommaren utsätter du både dig själv och andra bilister för en onödig risk då gummit i däcken inte är anpassade för varmare temperaturer. Samma risk är det om du fäster kajaken på biltaket utan att tillämpa nödvändiga säkerhetsåtgärder. Du kan köpa särskilda transportanordningar för biltaket, vilket är det bästa sättet att frakta en kajak på. Kajaken ska placeras med jämvikt över bilen och surras fast vid båda takräckena. Du ska inte heller spänna den för hårt, eftersom det kan orsaka skador på skrovet.

Extra utrustning under transport

Du skulle inte riskera att använda fel bältesstol i bilen till barnen och precis samma säkerhetstänk gäller när du transporterar din kajak. En kajak som lossnar från biltaket under färd innebär en ren livsfara för bakomliggande bilister. När du lärt dig hur du ska spänna fast kajaken finns det ett par enkla knep att ta till för att göra transporten ännu smidigare. Om du vill minska luftmotståndet under transporten kan du köpa till ett transportkapell som även förhindrar regn i sittbrunnen. Ett annat tips är att märka ut både fram- och baksida av kajaken med reflexer, vilket gör det enklare för andra bilister att uppskatta avståndet till din bil. Tänk också på att kajaken, enligt nuvarande regler, får sticka ut bakom bilen men inte framför. Uppdatera dig genom att läsa Transportstyrelsens regler kring frakt av föremål.