Surfski

Surfski går ut på att i en speciell kajak med öppen sittbrunn paddla ute på öppet hav. Den är dels ett slags arbetsredskap men fungerar också väl som ett alternativ till en vanlig kajak om man vill ha motion och ett litet äventyr på samma gång. En surfski har en del fördelar jämfört med en vanlig kajak. Dels är det enklare att lära sig att framföra dem, dels är de lättare att bära på land, och i vattnet går den snabbare att få upp i en hög hastighet. Traditionella kajaker erbjuder dock bättre komfort vid längre turer. På våra breddgrader är intresset för surfski ganska begränsat trots att dessa kajaker faktiskt funnits i mer än hundra år. Nu håller det dock på att ske en förändring och i den här texten kommer vi bland annat att ta upp ett event som förhoppningsvis kommer att skapa ännu större intresse kring surfski.

SM i Surfski

Tävlingar i surfski har lång tradition på vissa håll i världen. självklart finns det SM i surfski! Det är en tävling som heter Wave Challenge som arrangerats i mer än tio år som nu uppgraderats till SM status. Föreningen Helsingborgskanotisterna kommer nu att anordna tävlingen med start i anslutning till Kvickbadet i Höganäs på Skånes västkust. Målgången är på Fria Bad i Helsingborg vilket innebär trevliga förhållanden för publiken. Bansträckningen är på 20 kilometer och bjuder på en hel del tekniska utmaningar för deltagarna. Särskilt vid lite hårdare vindförhållanden ställs den tävlande på rätt stora prov och behöver både vara vältränad och duktig på att läsa vågorna. En av de favoriterna på herrsidan är den svenska Europamästaren Emil Torstensson. Det finns även en damklass och en tävlingsgren där två personer framför kajakerna. Sporten anses vara väldigt säker eftersom det går så fort att ta sig ur kajaken om man skulle välta med den. Traditionellt är det betydligt vanligare att man tävlar i surfski på mycket kortare banor, ofta under en kilometer.

Surfski räddar liv

De speciella surfskikajakerna började att användas redan på 1910-talet men fortskaffningsmedlet har bytt skepnad flera gånger sedan dess . Ofta beror det på att nya material som glasfiber och komposit inneburit nya möjligheter till förbättringar av kajaken. En surfski är, som vi redan varit inne på, mycket enkel att komma i och ur. Det är en stor fördel för livräddare och det är också i den grupp som användningen av surfskis blivit som mest utbredd. Många simmare och surfare som varit nära att drunkna har kunnat räddas genom snabba utryckningar på surfski. Det man skulle kunna framhålla som nackdel är att man inte har något skydd mot vatten. Man kommer obönhörligen att bli blöt. I varma vatten i till exempel Australien, Sydafrika, Hawaii och Kalifornien är detta inget problem men i kallare delar av världen bärs ofta våtdräkt. Det kan vara lämpligt att hyra komradio om ni är en grupp som beger er ut tillsammans