Rätt klädd för kajakturen

Det innebär en viss risk att bli blöt då man paddlar kajak, vilket de flesta nog förstår. När det kommer till kläder, ska förutom rätt säkerhetsutrustning, även tåliga kläder finnas med. Det här gäller oavsett om man är en van kajakpaddlare eller ute för första gången ihop med vänner.

Passande kläder

Den som just har börjat med kajak kan säkert fundera en del över vilka kläder som egentligen passar bäst för kajakturen. Här får man givetvis väga in omständigheterna och årstiden. Man kan inte heller använda kläder som inte går att röra sig i eller upplevs farliga om man ramlar i vattnet. Ett par bra och fritidsbyxor från Garphyttan är förmodligen en bra grund att utgå ifrån. Man kan även ha en viss klädsel att paddla i och en packning med andra kläder som man byter om till. Vid kallare väderlek är det förstås bara torrdräkt som är ett alternativ. Även våtdräkt kan gå bra, men skyddar inte lika bra mot kylan i vattnet. Oavsett vilka kläder man väljer till själva paddlandet ska de fungera bra ihop med all säkerhetsutrustning och flytvästen. Det är en god idé att fråga på ett kajakuthyrningsställe vad de brukar rekommendera. En kajaktur innehåller så mycket mer än bara biten över vatten, och många kombinerar ofta en sådan tur med vandring i skogen.

Grundregeln för att röra sig i naturen

När man lämnat kajaken vid strandkanten och rör sig i naturen är grundregeln att använda lager på lager-principen. Detta gör man för att inte frysa, och bygga upp ett isolerande skal runt kroppen. I varje lager rör sig luft, och luft transporterar värme väldigt dåligt. På detta sätt behåller man kroppsvärmen. Blir man för varm, ska det gå att knäppa upp varje lager, eller ta bort ett av “skalen”. Här är de olika lagren:

  • I det första lagret brukar man ha ett underställ. De lite dyrare underställen är i någon typ av ull, vilket gör att de värmer även då kroppen blir svettig. Ullen absorberar fukten bättre än exempelvis lycramaterial. Bomull är ett dåligt alternativ, då det snabbt blir en fuktbärare.
  • Det andra lagret ska vara det lager som värmer, och här fungerar allt ifrån en långärmad syntettröja till en fleecetröja. Andra väjer klassiska alternativ som ylletröja. Det finns även tunna dunjackor eller västar som går bra.
  • Det tredje lagret är det “skal” som ska skydda och vara den yttersta barriären mot väder och vind. Här använder man material som är vattentåliga, men får samtidigt gärna vara bra på att släppa ut överskottsvärme och fukt. Är det mycket nederbörd i form av vatten är ett regnställ att föredra. Rör man sig däremot i kalla och isiga förhållanden kan en vattentålig dunjacka göra det varmt och skönt.