Paddla kajak med barn

Att paddla kajak är en väldigt rolig upplevelse som gynnar både stora och små. Det är en trevlig fritidsaktivitet som är mycket populär och uppskattad av de flesta, men trots det är det många föräldrar som är frågandes över huruvida det går att paddla kajak med barn eller inte. Man kanske är rädd för att barnen inte kommer att kunna sitta still i kajaken eller att det inte finns tillräckligt stora kajaker så att alla ska få plats.

Visst kan det vara lite knepigt att paddla kajak med barn, men i majoriteten av alla fall så går det hur utmärkt som helst. Det har sällan någon betydelse hur gamla barnen eller barnet är. Om det är ett mycket litet barn kan det vara bäst om barnet får ligga ner i båten, t.ex. på en handduk och där du alltid kan ha uppsikt. Är det ett större barn som kan sitta upp själv så kan en bumbostol vara bra att ha med sig. Stolen kan du med fördel placera mellan dina egna ben så att du och barnen har ansiktena vända mot varandra. Talar vi om ännu större barn så kan de oftast sitta i kajaken på egen hand, naturligtvis med flytväst, precis som du.

Väder och vind

Att bege sig ut i en kajak är mycket spännande, speciellt för de små, men det är också ett utmärkt sätt att få motion för er vuxna och en mängd med frisk luft på en och samma gång. Aktiviteten är dessutom inte så kostsam, vilket gör att du kan spara pengar som du sedan kan investera på annat sätt. Som barnfamilj behöver man i många fall hålla hårt i pengarna för att de ska räcka månaden ut.

Även om det är kul att paddla så måste man även vara försiktig. Det betyder att du måste ha koll på att vädret som råder för tillfället är något som du kommer att kunna hantera ute till sjöss. Tänk på att det är lite svårare att styra en kajak med ett barn i, ett barn som inte kan hjälpa till att paddla.

Lagom lång tur

Att bege sig ut med en kajak över en hel dag passar sällan små barn, så du behöver också se till att du planerar en rutt som faktiskt lämpar sig för barn. Rekommenderat är att du beräknar en paus per 45 minuter och att ni då rastar på ett sätt som gör det möjligt för er att gå ur båten och sträcka på benen. Kom ihåg att också ha lämpliga kläder på er. Paddlar ni under sommaren då det är varmt så satsa på att ha med er badkläder, medan kyligare dagar kan kräva varma regnkläder och stövlar.